2011. február 6., vasárnap

Sárgabarack

Energiyértéke: 100 gramm friss barackban 48 kcal, 100 gramm aszalt sárgabarackban viszont 307 kcal található.
A sárgabaracknak többféle elnevezése használatos: kajszi, kajszibarack vagy rózsabarack.
A gyümölcsöt magas C-vitamin (10 mg/100 g) és karotintartalom (1,8 mg/100 g) jellemzi, ezen kívül jó élelmi rostforrás (3,6 g/100 g).
Jellemző ásványi anyagai:
  • kálium,
  • foszfor,
  • kálcium,
  • magnézium.

Béta-karotinban az egyik leggazdagabb gyümölcsünk. A béta-karotin a szervezetben alakul át A-vitaminná.
Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szem ideális működéséhez, szembetegségek esetén pedig kiegészítő kezelésként is jó hatású. Erősíti a körmöket és a hajat.
A barack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében, erősítik az immunrendszert és fogyasztása jó hatású székrekedés esetén is.
A természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat.
Mindkét vegyület gyulladáscsökkentő hatású, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket, összességében pedig egészségvédő és betegségmegelőző szerepük van.
Kutatások, kísérletek alapján ezek a vegyületek szerepet játszanak a rákos daganatok (például a prosztatarák) kialakulásának megelőzésében.
Elsősorban nyersen fogyasztjuk, így a legjobb és a legegészségesebb, de felhasználhatjuk gyümölcstortákba, készíthetünk belőle levest, rostos gyümölcslevet.
Eltehetjük télre lekvárként, dzsemként, aszalt gyümölcsként és lefagyaszthatjuk nyers állapotban natúr, vagy cukrozott formában.
Önmagában is finom édesség vagy rágcsálnivaló, de pecsenyehúsok mellett sülve is remek eledel, mely különleges ízt ad a sültnek. A bőrétől megtisztított kimagozott barackot házilag is aszalhatjuk.
Hideg gyümölcslevesnek, natúrjoghurtos édességnek, süteménybe téve vagy meleg köretnek egyaránt ízletes. Ivólének, nektárnak fogyasztva szintén egészséges.
Rövid érési idejében minden nap együnk sárgabarackot, óvodáskorú gyermekeknek azonban ne adjuk naponta, csak alkalmanként; egyszeri adagja 5-6 dkg tisztított gyümölcs.
Különböző formában tartósítva egész évben hozzájuthatunk.
A C-vitamin és a vízben oldódó vitaminok koncentrációja csökken a tartósítás során, de a megmaradó és a többi értékes tápanyagokra egész évben szüksége van szervezetünknek.
Feltört magjának hártyás héját távolítsuk el, és csak pár szemet együnk belőle (a mag amigdalint - egy ciánvegyületet - tartalmaz, amelynek az alternatív gyógyászat rákellenes és gyógyító hatást tulajdonít, ezt azonban a tudományos kutatások nem támasztják alá).
Az aszalt sárgabarack egész évben fogyasztható. Rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma.
Az aszalt barack gyorsan képes energiát biztosítani szervezetünknek: édesebb, mint a friss barack, ezért sütéshez és desszert készítéséhez használjuk, de csak időnként együnk belőle édesség helyett.
Felhasználhatjuk gyümölcskenyér sütéséhez is, müzlik alkotórészeként, stb.
Szénhidráttartalma: 70 g/100 g.
Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Sárgadinnye

Energiaértéke: 100 gramm sárgadinnye = 39 kcal
Sárgadinnye: szívvédõ hatású (magas karotin-, C-vitamin és káliumtartalom).
A dinnyefélék, így a sárgadinnye legfontosabb összetevői is általában rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz.
A sárgadinnye gazdag ásványi anyagforrás; 100 gramm elfogyasztásával 3 mg karotinhoz juthatunk, de nem elhanyagolható a gyümölcs foszfor-, vas- és nátriumtartalma sem.
Vitaminok közül elsősorban A-, B1-, B2 -és C-vitamin-tartalma jelentős, 100 grammban 0,04 mg B1-, 0,02 mg B2- és 35 mg C-vitamin található.
Magas szénhidrát-tartalma (9 mg 100 gramm gyümölcsben) miatt cukorbetegek számára csak kevés elfogyasztása ajánlott, a napi megengedett szénhidrátmennyiségen belül.
Magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, helyreállítja a bél- és gyomorműködést.
A nagy mennyiségű karotinnak köszönhetően pedig, hatékonyan képes az immunrendszer ellenálló-képességét növelni a gyulladásokkal szemben.
Az érett sárgadinnye meglehetősen erős, édeskés illatú, ami megkönnyíti a vásárlást.
A héj lemosása, a dinnye felvágása, majd a magok eltávolítása után a belső részt esszük meg.
Érdemes fél órával az elfogyasztás előtt lehűteni, mert hosszabb hűtés esetén a gyümölcs húsa szívóssá válhat, emellett elveszítheti izét és kellemes illatát.
A sárgadinnyét elsősorban nyersen fogyasztjuk, készíthetünk belőle lekvárt vagy bólét is, remek kiegészítője a gyümölcssalátáknak.
Kiváló ízfokozó lehet húsok, sonkák, sajtok és szalámik mellett.
Tárolásakor figyelni kell arra, hogy a sárgadinnye rengeteg vizet tartalmaz, ezért igen érzékeny, és nagyon könnyen megromolhat.
Az, hogy mennyi ideig őrzi meg az állagát, függ a gyümölcs érettségétől, illetve attól hogy milyen hőmérsékleten tartjuk el.
A legcélszerűbb 7 és 10 C között tárolni, és ilyen körülmények között akár 3-5 napig is elállhat.
A tökéletes dinnye kiválasztásához érdemes az illatán kívül megvizsgálni a gyümölcs szárának környékét is. Ha az puha, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a sárgadinnyénk már megfelelően érett.
Az ezt követő tárolás és hűtés esetén, célszerű a gyümölcsöt nejlonzacskóba csomagolni, ugyanis intenzív illatát a zárt térben más élelmiszerek is könnyen átvehetik.
A sárgadinnyét fontos ásványi anyag- és vitamintartalma és jótékony élettani hatásai miatt ajánlatos beépíteni a napi étrendünkbe is.
Fokozhatjuk a szervezet folyamataira gyakorolt pozitív hatását, ha a nyers dinnye mellett naponta rendszeresen elfogyasztunk néhány pohár kiadós dinnyeturmixot, illetve a gyümölcshúsból készített rostos dinnyelevet.
A gyümölcsben felhalmozott karotin felszívódását minden esetben elősegíthetjük azzal, ha az elkészített dinnyeléhez egy kiskanál E-vitamin tartalmú búzacsíra-olajat keverünk.

Szeder

Energiaértéke: 100 gramm som = 52 kcal, 218 kJ
Az érett bogyók flavonoidban gazdagok.
Magas a vas- és réztartalma.
Igen sok karotinoidot tartalmaz, mely védi a szervezetet a szabad gyökök romboló hatásától
A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb.
A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcsben nagyjából 85 g víz van. 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot tartalmaz.
Az ásványi anyagok közül tartalmaz:
  • 196 mg káliumot,
  • 32 mg kalciumot,
  • 21 mg foszfort,
  • 20 mg magnéziumot,
  • kb. 1 mg mangánt,
  • 0,5 mg vasat,
  • rezet.


Továbbá tartalmaz:
  • sok A - vitamint,
  • 21 mg C-vitamint,
  • fólsavat,
  • B1 - vitamint,
  • B6 - vitamint,
  • riboflavint,
  • pantoténsavat,
  • niacint.
A fekete szeder levele gyógynövény-alapanyag, ami galluszsav- és ellágsav típusú csersavakat, flavonoidokat, gyümölcssavakat tartalmaz.
A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják.Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert. Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani.
Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti.
Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.
A gyümölcsből lekvárt, dzsemet is főzhetünk, amit később szintén felhasználhatunk natúrjoghurthoz keverve vagy süteménybe.
Remek szörp és szederbor, vagy likőr is készíthető belőle.
Tartósíthatjuk mélyhűtve is, felolvasztva süteménybe, gyümölcslevesbe, fagylaltkehelybe főként vaníliafagylalt mellé nagyon ízletes.
Magának a gyümölcsnek is van gyógyhatása. A gyümölcslé segít vérszegénység lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen.

Szilva

Energiaértéke: 100 gramm szilva = 52 kcal, 218 kJ.
A friss szilvának cukortartalma alacsony, viztartalma viszont nagy.
Mintegy 85% víz van benne, jól oltja a szomjat.
Szénhidráttartalma 10,3 g körüli.
Vitaminjai közül megemlithetö:
  • az A-provitamin,
  • a béta-karotin,
  • a B1 – vitamin,
  • a B2 – vitamin,
  • illetve csaknem valamennyi B - vitaminféleség,
  • a C-vitamin.
A fontos ásványi anyagai a kálium, kalcium, foszfor és magnézium, nyomeleme a cink.
A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.
Ezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.
Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma (héjában például rengeteg cellulóz van), ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen.
Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rost- és gyümölcscukor-tartalma.
Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat; vizelethajtó hatása is ismert.
Így egyrészt súlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés.
Az étvágyat is fokozhatja.
Napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak.
Megfőzve finom kompót-összetevő. Hamar szétfő, ezért ügyelni kell rá, nehogy túl sokáig főzzük, mert egyben maradva esztétikusabb.
A szilvát tehetjük süteménybe, rétesbe, tortába is. Ha édességbe szánjuk, aszalással szárítva vagy mélyhűtőben eltartva egyaránt sokáig felhasználható marad.Kétségtelenül az egyik legfinomabb, tartósítószer nélkül készíthető, jól elálló lekvárunk alapanyaga.A lekvárt érett, a szára körül már fonnyadó, puha gyümölcsből érdemes főzni.
A szilva szobahőmérsékleten kicsit utánérik, ezért érdemes inkább hűtőben tartani, és minél hamarabb, lehetőleg egy héten belül elfogyasztani. Az aszalt szilva hashajtó képességét úgy használhatjuk ki legjobban, ha reggel éhgyomorra fogyasztunk néhány friss szemet, vagy evés előtt vízben áztatjuk.

Szőlő

Szõlõcukorban gazdag, amely azonnal a vérbe kerül, és gyors energiáról gondoskodik. Kiválóan alkalmas méregtelenítésre: serkenti a bél- és veseműködést.
Antocian nevű színanyaga révén a kék szõlõ javítja a vérellátást, és erõsíti az érfalakat.
A lédús gyümölcsök közül 18 %-os vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs.
A szőlő 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, mintegy hetven százaléka víz.
Így érthető, hogy akár egészben, akár levet facsarva belőle frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer.
C- vitamintartalma alacsony, 5 mg/100 g.
A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot - szőlőcukrot - tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is.
Maga a gyümölcshús illetve lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén.
A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést.
Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van.
Vitamin és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják.
Kozmetikai jótékony hatást is tulajdonítanak neki: késlelteti a ráncok kialakulását.
A szőlő természetesen nemcsak egészséges, bőtermő, frissítő, könnyen emészthető gyümölcsként, hanem a borászat legfontosabb alapanyagaként is fontos szerepet tölt be évszázadok óta.
Jó minőségű, tiszta, valódi szőlőborból napi egy pohárnyi (2-3 dl) egészségére válhat mindenkinek.
Nem ajánlott gyermekeknek, a terhes vagy szoptatós kismamáknak, a fokozottan érzékeny májúaknak, bizonyos gyógyszerek fogyasztóinak és természetesen a gépkocsit vezetőknek.
A mértékkel, helyes táplálkozás mellett elfogyasztott nemes borok szívvédő, roboráló, étvágyjavító, egészségmegőrző hatása ma már bizonyított.
Az ezt a mennyiséget jelentősen meghaladó, napi rendszerességgel, függésben megivott, netán pancsolt, szőlőt sosem látott borok viszont ugyanakkora bajt okozhatnak, mint bármelyik szeszes ital.
Akár mindennapra ajánlható egy pohár frissen préselt szőlőlé vagy egy fürt egészséges, érett szőlő reggel éhgyomorra vagy fél órával az étkezések előtt.
Étkezés közben vagy utána azonban ne egyenek szőlőt, mert magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed; így nem segíti, hanem akadályozza az emésztést.
Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy ha savanyúan szedik le, olyan is marad.
Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb a szervezet számára, a színes szőlő ugyanis antioxidánsokat tartalmaz.
Ajánlják a szőlőt kúraszerűen is, amikor néhány napig 3-4 étkezésre is szőlőt fogyasztanak, 1-2 kg-ot a nap folyamán.
Ez a vesékre, a bélrendszerre és a bőrre is jótékony hatású.
Ez alól kivételt képeznek a cukorbetegségben, epe-, vesebajokban és gyomorsavtúltengésben szenvedők.
Éppen a szőlőmag és -héj antioxidáns hatása miatt a kúra során ne levet, hanem teljes szőlőt fogyasszanak, érdemes a szőlőszemeket és a héjat is jól megrágni.

Articsóka

Energiaértéke: 100 gramm articsóka = 55 kcal
Alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú igy diéta esetén nyugodtan fogyasztható.
Az articsóka tartalmaz:
  • káliumot,
  • magnéziumot,
  • vasat,
  • B1-vitamint,
  • fehérjét,
  • szénhidrátot,
  • zsírt,
  • nátriumot,
  • ballasztanyagokat (segitik az emésztést).
A fitoterápiában a szárított leveléből készült kivonatokat használják.
A levele a következő hatóanyagokat tartalmazza: különböző flavonoidok (szkolimozid, cinarotriozid, luteolin), és a szeszkviterpénlakton-származékok (groszheimin, cinaratriol).
Az articsóka levelekből kivonatot lehet késziteni ami serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést.
Az articsóka levele, szára és gyökere is használható.
Elkészítése során alumíniumedényt ne alkalmazzunk mert megsötétedik benne.
A francia és az olasz étlapokról nem hiányozhat.
Az ókorban drága inyencségnek számitott a vélt afrodiziákus hatása miatt.
Vásárlásnál mindenképpen sok hulladékkal kell számolni. Csupán a zöldség 20 %-a ehető. Száraz és fás pikkelyek, barna elszíneződések helytelen és hosszú tárolásra utalnak. Fekete pontok elsősorban a markolatnál többnyire férgesedést jelzik. Hogy ne száradjanak ki, mosás nélkül csavarjuk nedves papírba, és azt tegyük egy plasztik zacskóba; a hűtőszekrény alsó részében tárolva így is csak legfeljebb 2-3 napig őrzik meg frisseségüket.
Az articsókának külön tisztítási tehnikája van amit még a tapasztalt szakácsok közűl sem ismernek sokan. Ha ezt a tehnikát nem ismerjük, sajnos számolnunk kell azzal, hogy vagy igen lefaragjuk (és felét eldobjuk) vagy nem tisztítjuk meg eléggé. Kulináris versenyeken nagy szeretettel adják feladatként a rlsztvevőknek, ugyanis mesterszakácsnak kötelező tudni helyesen megtisztítani az articsókát.
A kicsi, még egészen fiatal articsókákat a következőképpen készítsük elő: előbb a nyelét levágjuk, majd a keményebb külső leveleket leválasztjuk. A megmaradt puha levelek végeinek kb. 1/3-át ollóval visszavágjuk és a kemény pálhákat az alsó részről levágjuk. Majd a zöldséget nagyságától függően felezzük vagy negyedeljük és azonnal citromlés vízbe tesszük (1 dl citromlét teszünk 3 liter vízhez) mert különben megfeketedik.
A nagyobb példányok esetében a nyelet egy csavarmozdulattal kitekerjük, így a keményebb rostokat is eltávolítjuk. Az alsó szirmokat lehúzzuk, és az articsóka alsó részét egy késsel egysíkúra vágjuk, úgy hogy egy egyenes, sima vágási felületet kapjunk. Azonnal lelocsoljuk ezt a részt citromlével, a sav csökkenti az elszíneződést, megakadályozni azonban teljesen nem tudja. Az articsóka felső harmadrészét egy éles késsel levágjuk.

Brokkoli

Energiaértéke: 100 g főtt brokkoli = 20-30 kcal, 90-120 kJ
Zsírtartalma 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz.
A nyers zöldség ezeknél az értékeknél valamivel többet tartalmaz. Fogyókúrához a brokkoli kiválóan alkalmas.
A brokkoli sok értékes tápanyagot tartalmaz. Jótulajdonsága: a többi káposztafélénél könnyebben emészthető.
A következő ásványi anyagokat találjuk meg benne:
  • kálium (több mint 300 mg),
  • kalcium (több mint 100 mg),
  • magnézium,
  • nátrium,
  • vas,
  • cink
  • foszfor.
Nyers állapotban tartalmaz még:
  • B1 - vitamint
  • B2 - vitamint
  • B6 – vitamint
  • C – vitamint (90 mg-ot, ez a mennyiség a fött brokkoliban már nem található meg)
  • E – vitamint
  • Karotint
  • növényi flavonoidokat
  • indolokat
  • izotiocianátokat
Tizenötször több karotint és ötször annyi kalciumot és kétszer annyi vasat tartalmaz, mint az azonos kalóriatartalmú fehér karfiol.
100 gramm brokkoliban annyi C-vitamin van, mint két nagy narancsban.
Méregtelenítõ és regeneráló hatású, segít csökkenteni a magas vérnyomást.
Kutatások bebizonyították, hogy fogyasztása jelentős szerepet játszik a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében.
Ezen kívül lassítja az öregedést, a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok.
A brokkoli szulforafanja a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani.
Gastritis ellen napi 100 g brokkolit kellene fogyasztani.
Úgy tűnik, nyers hajtásaiban még több rákellenes anyag található, ezért újabban nyersen, salátának, salátaösszetevőnek is fogyasztják.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...