Energiaértéke: 100 gramm som = 52 kcal, 218 kJ
Az érett bogyók flavonoidban gazdagok.
Magas a vas- és réztartalma.
Igen sok karotinoidot tartalmaz, mely védi a szervezetet a szabad gyökök romboló hatásától
A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb.
A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcsben nagyjából 85 g víz van. 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot tartalmaz.
Az ásványi anyagok közül tartalmaz:
Továbbá tartalmaz:
A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják.Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert. Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani.
Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti.
Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.
A gyümölcsből lekvárt, dzsemet is főzhetünk, amit később szintén felhasználhatunk natúrjoghurthoz keverve vagy süteménybe.
Remek szörp és szederbor, vagy likőr is készíthető belőle.
Tartósíthatjuk mélyhűtve is, felolvasztva süteménybe, gyümölcslevesbe, fagylaltkehelybe főként vaníliafagylalt mellé nagyon ízletes.
Magának a gyümölcsnek is van gyógyhatása. A gyümölcslé segít vérszegénység lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen.
Az érett bogyók flavonoidban gazdagok.
Magas a vas- és réztartalma.
Igen sok karotinoidot tartalmaz, mely védi a szervezetet a szabad gyökök romboló hatásától
A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb.
A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcsben nagyjából 85 g víz van. 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot tartalmaz.
Az ásványi anyagok közül tartalmaz:
- 196 mg káliumot,
- 32 mg kalciumot,
- 21 mg foszfort,
- 20 mg magnéziumot,
- kb. 1 mg mangánt,
- 0,5 mg vasat,
- rezet.
Továbbá tartalmaz:
- sok A - vitamint,
- 21 mg C-vitamint,
- fólsavat,
- B1 - vitamint,
- B6 - vitamint,
- riboflavint,
- pantoténsavat,
- niacint.
A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják.Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert. Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani.
Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti.
Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.
A gyümölcsből lekvárt, dzsemet is főzhetünk, amit később szintén felhasználhatunk natúrjoghurthoz keverve vagy süteménybe.
Remek szörp és szederbor, vagy likőr is készíthető belőle.
Tartósíthatjuk mélyhűtve is, felolvasztva süteménybe, gyümölcslevesbe, fagylaltkehelybe főként vaníliafagylalt mellé nagyon ízletes.
Magának a gyümölcsnek is van gyógyhatása. A gyümölcslé segít vérszegénység lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése