2011. február 6., vasárnap

Brokkoli

Energiaértéke: 100 g főtt brokkoli = 20-30 kcal, 90-120 kJ
Zsírtartalma 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz.
A nyers zöldség ezeknél az értékeknél valamivel többet tartalmaz. Fogyókúrához a brokkoli kiválóan alkalmas.
A brokkoli sok értékes tápanyagot tartalmaz. Jótulajdonsága: a többi káposztafélénél könnyebben emészthető.
A következő ásványi anyagokat találjuk meg benne:
  • kálium (több mint 300 mg),
  • kalcium (több mint 100 mg),
  • magnézium,
  • nátrium,
  • vas,
  • cink
  • foszfor.
Nyers állapotban tartalmaz még:
  • B1 - vitamint
  • B2 - vitamint
  • B6 – vitamint
  • C – vitamint (90 mg-ot, ez a mennyiség a fött brokkoliban már nem található meg)
  • E – vitamint
  • Karotint
  • növényi flavonoidokat
  • indolokat
  • izotiocianátokat
Tizenötször több karotint és ötször annyi kalciumot és kétszer annyi vasat tartalmaz, mint az azonos kalóriatartalmú fehér karfiol.
100 gramm brokkoliban annyi C-vitamin van, mint két nagy narancsban.
Méregtelenítõ és regeneráló hatású, segít csökkenteni a magas vérnyomást.
Kutatások bebizonyították, hogy fogyasztása jelentős szerepet játszik a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében.
Ezen kívül lassítja az öregedést, a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok.
A brokkoli szulforafanja a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani.
Gastritis ellen napi 100 g brokkolit kellene fogyasztani.
Úgy tűnik, nyers hajtásaiban még több rákellenes anyag található, ezért újabban nyersen, salátának, salátaösszetevőnek is fogyasztják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...