A cékla nemcsak kiváló savanyúság, hanem megfelelő mennyiségben jó adag vitamin a szervezetnek. Nyersen a legnagyobb a gyógyhatása.
Nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint, kiváló vérképző, segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait, növeli az ellenállóképességet, támogatja a nyirokrendszer működését.
Jó hatással van az emésztőrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert.
Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
A céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát.
Segítségével tisztítókúrát is tarthatunk, mert rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésbõl származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek.
Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát a máj, a belek működését, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását.
Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.
A céklában megtalálható:
- A – bitamin
- B1 – vitamin
- B2 – vitamin
- C - vitamint
Ásványi anyagok közül tartalmaz:
- Folsavat
- Foszfort
- Ként
- Nátriumot
- Káliumot
- Magnéziumot
- Vasat
- Sziliciumot
- Rezet
- Kalciumot
- Jódot
- Bórt
- Mangánt
- Ként
- Kobaltot
- Litiumot
- Stronciumot.
Fontos szerepe van a méregtelenítésben és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
Rendszeres fogyasztása javithatja a közérzetünket.
A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek és terhes nők is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is javasolja.
A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése