2011. február 5., szombat

Vöröshagyma

Energiaértéke: 100 gramm vöröshagyma = 38 kcal, 159 kJ
A vöröshagyma szárazanyag-tartalma 10-11 %, ebből körülbelül 8,3 % szénhidrát, 1-3 % fehérje.
Tartalmaz:
  • C – vitamint (100 gramm vöröshagyma 10-30 mg-ot tartalamaz),
  • kéntartalmú vegyületeket,
  • B1 - vitamint,
  • B2 - vitamint,
  • flavonoidokat,
  • nikotinsavat,
  • vasat,
  • jódot,
  • káliumot,
  • kalciumot,
  • foszfort,
  • szelént,
  • cinket.
A hagymafélék nagy része mikrobaölő hatású vegyületeket, fintocidokat is tartalmaz, a vöröshagyma például allicint. Könnyfakasztó vegyülete a tiopropion-aldehid.
Századok óta alkalmazzák gyógyászati célokra külsőleg és belsőleg is. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére.
Ma a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham kockázatának csökkentésére ajánlják.
Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre. Kutatások igazolták a baktériumölő, immunerősítő hatását is.
Nyákoldó tulajdonsága miatt asztmaellenes hatású. Köhögés ellen a száraz takaróleveleiből teát készítenek. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.
Elsősorban levesek, főzelékek, húsételek ízesítésére használják, de önálló ételeket is készítenek belőle és salátákhoz, hidegkonyhai ételekhez, savanyúságokhoz is számos módon hozzáteszik.
Tavasszal a legkorábbi vitaminforrásaink egyike lehet a zöldhagyma, az újhagyma szára.
Franciás, pikáns étel a hagymaleves vagy a rántott hagyma - ezeknek egyáltalán nincs erős szaguk, úgyhogy bátran fogyaszthatók.
Az igazi, "magyaros" pörköltnek, paprikásnak, lecsónak a dús szaftját a sok dinsztelt hagyma adja meg.
Lisztben forgatva, olajban sütve a "hagymaforgács" finom ropogtatnivaló.
Nyákoldó tulajdonsága miatt asztmaellenes hatású. Köhögés ellen a száraz takaróleveleiből teát készítenek.
Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.

Jótanács:
Ha el szeretnénk kerülni a hagymavágással oly gyakran együtt járó könnyezést, akkor mossuk le a hagymát hideg vízzel. Szembe kerülésétől óvakodjunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...