2011. február 5., szombat

Uborka

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség.
Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős.
Víztartalma rendkívül magas (96 %).
Az uborka gazdag:
  • káliumban,
  • foszforban,
  • vasban,
  • kalciumban,
  • nátriumban,
  • szénhidrátokban,
  • A1 - vitaminban,
  • B1 - vitaminban,
  • B2 - vitaminban,
  • B6 - vitaminban,
  • C - vitaminban.
Káliumtartalma a veseműködést segíti. Tápértéke csekély.
Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes felhasználás során az uborka héját nem veszendőbe hagyni.
Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, mert vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Sőt más zöldséglevekkel is (répa) nyugodtan keverhetjük.
A gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé, így kiváló szépítőszer.
Rovar csípés esetén az uborkalé vagy a péppé zúzott uborka hűsítőként hat.
Régen előszeretettel alkalmazták a nők a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást, és enyhülést hozott.
Az uborkát egész évben fogyasztjuk friss és tartósított formában. Főleg salátának, vagy körítésnek készítjük el, de uborkalé és leves is készíthető belőle. Salátájajót tesz a gyomornak és elősegíti az emésztést.
Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.
Az uborkalevest meghámozott és összeturmixolt uborkával, fokhagymával és joghurttal lehet elkészíteni a legegyszerűbben.
Fűszerként pedig fehér borsot, sót és olívaolajat érdemes hozzáadni.
Figyelem: epebetegek vigyázzanak az uborka fogyasztával. Nem mindenkinek tesz jót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...