Energiaértéke: 100 gramm málna = körülbelül 34 kcal, 150-200 kJ.
Nagyon sok káliumot, vasat, magnéziumot és foszfort tartalmaz.
A málnában lévõ savak és cserzõanyagok segítik a máj méregtelenítõ tevékenységét.
A sok kis magocska élénkíti az emésztést.
Nem minden szempontból praktikus gyümölcs: a legtöbb élelmiszer-boltban nem kapható, szedése fáradtságos és kényelmetlen a szúrós ágak között, leszedve törékeny és hamar romlik.
Ennek ellenére igazi ízletes gyógyszerre lelhetünk benne.
100 gramm málnában 25 mg C-vitamint tartalmaz de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is.
Gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint.
100 gramm málnából 80-85 gramm a víz. 0,9 g fehérje, mindössze 0-3-0,5 g zsír, 11-12 g szénhidrát van benne.
Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor.
Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő 25-40 mg-os kalcium-, 170 milligrammnyi kálium-, 30 mg magnézium- és 0,6-1 mg-os vastartalma. Ezekből az elemekből a másfél maréknyi málna napi szükségletünk mintegy 10 százalékát fedezi.
Lehetőleg frissen és nyersen fogyasszuk, így érvényesül leginkább vitaminjainak jótékony hatása, de szörpnek, kocsonyának, lekvárnak eltéve és mélyhűtve is sok kincset tartalmaz még.
A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magasvérnyomást, segít a menstruációs zavarokon.
Levét lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni.
A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp, nem csak gyerekeknek!
Levele júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag.
Teája vagy főzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású.
Teája cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs.
Naponta egy csésze málnalevél-tea iszogatása bevált a várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés előtti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére ajánlják, mert ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat.
Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként érvényesül előnyösen.
Külsőleg, borogatásként is használható.
Próbáljunk meg minél többet fogyasztani belőle nyersen.
Magában, natúrjoghurthoz keverve, kevés mézzel vagy anélkül, finom reggeli étel vagy desszert. Sok más “bogyós” gyümölccsel ellentétben melegen, sütve és főzve is hűen megtartja aromáját.
A szörphöz és lekvárhoz, dzsemhez nem szükséges tartósítót keverni, inkább forraljuk föl, a tetejére mérjünk ki egy kiskanál rumot, és az üveg lezárása után dunsztoljuk. Felbontás után hűtőben kell tárolni.
Málnából készíthető bor, likőr és pálinka is.
A málna egyetlen része sem mérgező.
Kevesen tudják, hogy zsenge leveleit és fiatal lehántott hajtásait még salátának is fogyaszthatjuk.
Mégis, leveleit és fiatal hajtáscsúcsait főként szárítva, teának megfőzve fogyasztjuk leginkább.
A keveréket 20 g száraz málnalevélből, 10 g szamócalevélből, 5 g szederlevélből állítsuk össze, tehetünk hozzá csipkebogyó- és hibiszkusz-keveréket, citromfüvet és mentát is. Egy adaghoz két evőkanál teakeveréket forrázzunk le. Ha kissé kihűlt, mézzel, sőt tejjel is fogyaszthatjuk.
Hűtőben 2-3 napig tárolható, jobb nem letakarni.
Kiválóan alkalmas mélyhűtésre, ízét, zamatát jól megőrzi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése