2011. február 6., vasárnap

Kiwi


Különösen gazdag vasban és káliumban, fontos szelénforrás.
Héja flavonoid antioxidánsokat rejt.
Magja rengeteg alfa-linol-savat és omega-3-zsírsavat tartalmaz.
A kiwinek enyhe hashajtó hatása lehet.
A nyers kiviben található actinidin egy fehérjebontó enzim. A papainhoz hasonló proteáz.
Egyeseknél allergénnek bizonyul. Leginkább azok válhatnak rá érzékennyé, akik az ananászra, papayára vagy latexre allergiásak.
A kivit legegyszerűbb nyersen enni. Az igazán finom, érett kivi, már annyira puha, hogy nehéz hámozni, elvileg nem is kell, mert a héja is ehető. Ki lehet kanalazni a héjából, vagy néha egyszerűen le lehet húzni róla a barna szőrös héjat.
Kicsit megcitromozva még pikánsabb üde íze lesz.
Fogyaszthatjuk joghurttal, gyümölcssalátával is.
Kellemes enyhe íze akkor érvényesül legjobban, ha eperrel, szamócával, banánnal, esetleg őszibarackkal elegyítjük.
A kockákra vágott gyümölcsöket elkeverhetjük kevés mézzel, esetleg rummal.
Tejszínt folyékonyan és habbá verve is adhatunk hozzá.
Ha még diódarabokat is teszünk a salátába, nem csak színpompás, de igazán fenséges desszertet kapunk.
Az érett kiviből fagylaltot is érdemes csinálni.
Kiválóan alkalmas mindenféle édesség díszítésére, mert nem oxidálódik, nem barnul, puhul meg.Arra azonban figyelni kell, hogy a nyers kiviben lévő actinidin a fehérjéket idővel bontani kezdi. Így a tejet, tejszínt és a cukrászatban használt zselatin kollagénjét is, ami aztán elfolyósodik. Emiatt felhasználásakor bosszúságot okozhat, mivel nem fogja a gyümölcskocsonya. Melegítéssel az enzim inaktiválható, a fehérjebontás és az ételek elfolyósodása megelőzhető.
Actinidin fehérjéjének köszönheti húspuhító tulajdonságát is, ami kifejezetten előnyös. Az elkészítendő húst sütés előtt áztassuk nyers kiwi levébe vagy a kiwi pürésített gyümölcshúsába, mintha pácba tennénk. Az így előkészített hússzeleteket csak sütés után sózzuk, vagy fűszerezzük.
A kivi húsok mellett szószként vagy az aszalt gyümölcsökhöz hasonlóan felhasználva is kiválóan megállja a helyét, legyen az szárnyas, sertés, marha, hal vagy vadhús.
Remekül eltartható, 0C körüli hőmérsékleten akár fél évig is jól eláll! Éretten hűtőszekrényben jól tartható akár egy hétig is. Nejlonzacskóban szobahőmérsékleten pár nap alatt beérik.
Actinidinje allergén lehet, különösen gyerekeknél szájüregi és szájkörnyéki viszketéssel, irritációval, tüsszentéssel jelentkezhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...