2011. február 5., szombat

Főzőtök

A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani.
A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma.
A főzőtök fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, ugyan úgy, mint vitamintartalma, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.
A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de található bennük még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is.
Az étkezési tök népszerűségét a változatos felhasználhatóságának köszönheti. A maximum 1-2 kg-os termések kedvelt alapanyagai a háziasszonyok egészséges ételeinek.
Ha piacon vásároljuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy zsenge tököt vásárolunk, és nem "kőkemény" héjút, mert akkor meggyűlhet a bajunk nem csak a megpucolásával, hanem az elkészítésével is. Ha a tök szára friss, akkor nyugodtan megvehetjük.
A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít belőle, de van, ahol mártások alapanyagaként is felhasználják.
Egyes helyeken a zsenge tököt ugyan úgy kirántják, mint rokonát, a csillagtököt. Tölteni szintén a gyenge tök a legalkalmasabb, de a nagyoktól sem kell megriadnunk. Ezeket érdemes meggyalulni.
A gyalult tök jól viseli a mélyhűtést, ezért sok háztartásban télre zacskókban nyersen lefagyasztják. A laska (istengyalulta) tököt például kifejezetten téli eltartásra termesztik.
A tökmagot rendkívül sokoldalúan hasznosíthatjuk, tehetjük pogácsába és kenyérbe is.
A pirított és sózott tökmag kedvelt csemege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...