2011. február 6., vasárnap

Olíva

Az olajfa termésében 15-25 százaléknyi olaj található.
Ezt főzéshez, salátákhoz, gyógyszerként és kozmetikumként is használják.
Legendás a mediterrán étrend szív- és egészségvédő hatása: ez nem utolsósorban épp az élelmiszerekhez felhasznált olívaolajnak köszönhető.
Az olajbogyóból préselt olaj háromnegyedét az egyszeresen telítetlen zsírsavak teszik ki, amelyek csökkentik az ártó hatású LDL-koleszterin szintjét a vérben, így kevésbé képződnek a vérerek falában a veszélyes lerakódások, a plakkok.
Tápanyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek és az izmoknak, megkönnyíti a szív munkáját.
Mintegy 150 olajfajta van forgalomban. Az igazán jó olívaolaj világos színű, kellemes illatú és üde ízű. A legjobb minőség az ún. extraszűz olívaolaj, amelyet vegyi és hőkezelés nélkül, csupán saját súlyából származó ülepítéssel és centrifugálással sajtolnak ki a bogyókból. Ez a legértékesebb formája az olívának: tele van vitaminnal, antioxidánsokkal, telítetlen zsírsavakkal, a szabad zsírsav-tartalom viszont ebben a legkisebb: 0,8 százalék alatt marad. A szűz olíva ugyanilyen eljárással de erőteljesebb préseléssel készül, és kevésbé jó minőségű termést használnak fel hozzá.
Az egyszerű olívaolajat, amely hőkezeléssel, szűréssel készül, főzéshez, sütéshez érdemes inkább használni.
Bár olcsó, de a szakemberek nem ajánlják a sansának nevezett maradványolaj vásárlását, mivel ez gyenge minőségű, és oldószerrel nyerik a már egyszer kisajtolt olajbogyó-zúzalékból.
Ha szendvicsét nem megvajazza, hanem olívaolajjal megpermetezi, átlagosan 260 kalóriával kevesebb energiát fogyaszt el, mivel a folyékony olajtól hamarabb alakul ki a teltségérzés - állítják Illinois Egyetem kutatói.
A jó minőségű olívaolaj hozzájárulhat a tökéletes testápoláshoz is.
A bőrnek rugalmasságot ad, E-vitaminja véd a tumoros betegségektől, zsírsavösszetétele majdnem tökéletesen megfelel a bőr alatt található zsírszövetének.
Négy evőkanálnyi olívaolajból és negyed liter íróból készített speciális fürdőolaj jót tesz a száraz, repedezett bőrnek.
A tengeri sóval kevert olívaolaj bőrradírozáshoz használható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...