Energiaértéke: alacsony, 100 g karfiol = 30 kcal ,126 kJ
Igy energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet.
Szénhidráttartalma (3,9%) csekély.
A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmirost és bizonyos kéntartalmú összetevők (a többi káposztafélékhez hasonlóan) védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben.
Továbbá a növény C-vitamin- tartalma is jelentős.
Akik emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvednek, azoknak fogyasztása mellőzendő, mivel a növény magas rosttartalma miatt puffasztó hatású.
Konyhai felhasználására többféle alternatíva létezik. A legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle változatú karfiollevesek (hagyományos módon, sűrítés tejföllel, tejszínnel, stb.), a rántott és a sült karfiol, de számos háztartásban savanyúságot is készítenek belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése