2011. február 6., vasárnap

Fejes saláta

Tartalmaz:
  • Jelentős mennyiségű C-vitamint (40 mg /100 gramm),
  • Karotint,
  • B-vitamint,
  • Meszet,
  • Foszfort,
  • Vasat.
Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére.
Majdnem mindegyik zöldsalátaféle tartalmaz a tejnedvében laktán nevû keserűanyagot, amely nyugtatólag hat az idegrendszerre.
A zöldsaláták 95 %-ban vízbõl állnak.
A maradék öt százalék értékes tápanyagokat tartalmaz.
Minél zöldebb, annál jobb, mert annál több klorofill van a leveleiben.
A növényi színanyag segíti szervezetünket a vérképzésben.
Aszparaginsavat tartalmaz: vízhajtó hatású, serkenti a vesemûködést.
A zöld levelek rostanyagban gazdagok.
A C-vitamin mennyisége a salátákban kívülrõl befelé csökken.
Fogyasztása különösen ajánlott kora tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak.
A levelek citromsav-tartalma frissítő hatást biztosítanak.
Jó tudni, hogy az üvegházban vagy a fóliasátorban termelt fejes saláta vitamintartalma kevesebb mint a szabadföldiének.
Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik.
A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskához ecetesen kiváló.
Levesnek nálunk ritkán készítik el, főzeléknek valamivel gyakrabban, a spenóthoz hasonlóan, fokhagymás ízesítéssel.
Ínyencek nem késsel vágják a salátába, hanem kézzel apróra tépik.
A fejes saláta fehér színű tönkjét megszagolva következtethetünk az ízére: a kesernyés vagy édeskés illat keserű vagy édes ízre utal.
A kemény levelű és világoszöld színű példányok gyakran ízetlenek.
Csak rövid ideig tárolható.
Érdemes tudni, hogy akár télire is eltehetjük: a gondosan megmosott, megtisztított, frissen szedett salátafejeket lecsorgatjuk, üvegekbe tesszük, és felöntjük annyi ecetes sós vízzel, hogy jól ellepje.
Kevés benzosavas nátriumot is tehetünk bele, jó erősen lekötjük, és addig gőzöljük, amíg az üvegekben a víz gyöngyözni kezd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...