2011. február 6., vasárnap

Cukkini

Energiaértéke: 100 g cukkini = 32 kcal
Jól szolgálhatja az étrend színesítését, a választék bővítését, még a legkülönbözőbb diétákban is. Víztartalma jóval kisebb mint az uborkáhé, a tökhé vagy a dinnyéjé, viszont rendkívül sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.
Gazdag A-, B1-, B2- és C vitaminban és folsavban.
Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrában bátran ajánlható, illetve megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben felhasználható.
További tápanyagértékei jellemzők a tökfélékre, így elhanyagolható mennyiségű zsiradékot (0,4 g/100 g), 1,5 g/100 g fehérjét, 5,3 g/100 g szénhidrátot tartalmaz.
Bár nem emelhetünk ki egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot sem, amelyből jelentősebb mennyiséget tartalmazna, de a tápértéke a spárgatöknél valamivel nagyobb.
Az olasz minestrone levesböl nem hiányozhat.
A legjelentősebb a héjában található védőhatású béta-karotin, de bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-erősítő.
Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy hibátlan és kemény példányokat válasszunk, amelyek az ujjunk nyomásának nem engednek. A cukkini vásárlást követően tárolható a hűtőszekrény zöldséges rekeszében, kb. 5 napig. A vékonyabb és kisebb példány kiválóan alkalmas akár nyersen készülő salátákhoz, míg a nagyobbakat leveshez használhatjuk fel, illetve töltve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...