2011. február 6., vasárnap

Szilva

Energiaértéke: 100 gramm szilva = 52 kcal, 218 kJ.
A friss szilvának cukortartalma alacsony, viztartalma viszont nagy.
Mintegy 85% víz van benne, jól oltja a szomjat.
Szénhidráttartalma 10,3 g körüli.
Vitaminjai közül megemlithetö:
  • az A-provitamin,
  • a béta-karotin,
  • a B1 – vitamin,
  • a B2 – vitamin,
  • illetve csaknem valamennyi B - vitaminféleség,
  • a C-vitamin.
A fontos ásványi anyagai a kálium, kalcium, foszfor és magnézium, nyomeleme a cink.
A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.
Ezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.
Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma (héjában például rengeteg cellulóz van), ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen.
Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rost- és gyümölcscukor-tartalma.
Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat; vizelethajtó hatása is ismert.
Így egyrészt súlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés.
Az étvágyat is fokozhatja.
Napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak.
Megfőzve finom kompót-összetevő. Hamar szétfő, ezért ügyelni kell rá, nehogy túl sokáig főzzük, mert egyben maradva esztétikusabb.
A szilvát tehetjük süteménybe, rétesbe, tortába is. Ha édességbe szánjuk, aszalással szárítva vagy mélyhűtőben eltartva egyaránt sokáig felhasználható marad.Kétségtelenül az egyik legfinomabb, tartósítószer nélkül készíthető, jól elálló lekvárunk alapanyaga.A lekvárt érett, a szára körül már fonnyadó, puha gyümölcsből érdemes főzni.
A szilva szobahőmérsékleten kicsit utánérik, ezért érdemes inkább hűtőben tartani, és minél hamarabb, lehetőleg egy héten belül elfogyasztani. Az aszalt szilva hashajtó képességét úgy használhatjuk ki legjobban, ha reggel éhgyomorra fogyasztunk néhány friss szemet, vagy evés előtt vízben áztatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...