2011. február 6., vasárnap

Sárgadinnye

Energiaértéke: 100 gramm sárgadinnye = 39 kcal
Sárgadinnye: szívvédõ hatású (magas karotin-, C-vitamin és káliumtartalom).
A dinnyefélék, így a sárgadinnye legfontosabb összetevői is általában rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz.
A sárgadinnye gazdag ásványi anyagforrás; 100 gramm elfogyasztásával 3 mg karotinhoz juthatunk, de nem elhanyagolható a gyümölcs foszfor-, vas- és nátriumtartalma sem.
Vitaminok közül elsősorban A-, B1-, B2 -és C-vitamin-tartalma jelentős, 100 grammban 0,04 mg B1-, 0,02 mg B2- és 35 mg C-vitamin található.
Magas szénhidrát-tartalma (9 mg 100 gramm gyümölcsben) miatt cukorbetegek számára csak kevés elfogyasztása ajánlott, a napi megengedett szénhidrátmennyiségen belül.
Magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, helyreállítja a bél- és gyomorműködést.
A nagy mennyiségű karotinnak köszönhetően pedig, hatékonyan képes az immunrendszer ellenálló-képességét növelni a gyulladásokkal szemben.
Az érett sárgadinnye meglehetősen erős, édeskés illatú, ami megkönnyíti a vásárlást.
A héj lemosása, a dinnye felvágása, majd a magok eltávolítása után a belső részt esszük meg.
Érdemes fél órával az elfogyasztás előtt lehűteni, mert hosszabb hűtés esetén a gyümölcs húsa szívóssá válhat, emellett elveszítheti izét és kellemes illatát.
A sárgadinnyét elsősorban nyersen fogyasztjuk, készíthetünk belőle lekvárt vagy bólét is, remek kiegészítője a gyümölcssalátáknak.
Kiváló ízfokozó lehet húsok, sonkák, sajtok és szalámik mellett.
Tárolásakor figyelni kell arra, hogy a sárgadinnye rengeteg vizet tartalmaz, ezért igen érzékeny, és nagyon könnyen megromolhat.
Az, hogy mennyi ideig őrzi meg az állagát, függ a gyümölcs érettségétől, illetve attól hogy milyen hőmérsékleten tartjuk el.
A legcélszerűbb 7 és 10 C között tárolni, és ilyen körülmények között akár 3-5 napig is elállhat.
A tökéletes dinnye kiválasztásához érdemes az illatán kívül megvizsgálni a gyümölcs szárának környékét is. Ha az puha, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a sárgadinnyénk már megfelelően érett.
Az ezt követő tárolás és hűtés esetén, célszerű a gyümölcsöt nejlonzacskóba csomagolni, ugyanis intenzív illatát a zárt térben más élelmiszerek is könnyen átvehetik.
A sárgadinnyét fontos ásványi anyag- és vitamintartalma és jótékony élettani hatásai miatt ajánlatos beépíteni a napi étrendünkbe is.
Fokozhatjuk a szervezet folyamataira gyakorolt pozitív hatását, ha a nyers dinnye mellett naponta rendszeresen elfogyasztunk néhány pohár kiadós dinnyeturmixot, illetve a gyümölcshúsból készített rostos dinnyelevet.
A gyümölcsben felhalmozott karotin felszívódását minden esetben elősegíthetjük azzal, ha az elkészített dinnyeléhez egy kiskanál E-vitamin tartalmú búzacsíra-olajat keverünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...