2011. február 6., vasárnap

Petrezselyem

A petrezselyem termése illóolajat (apiolt, miriszticint, pinént), flavonoidokat (apiint) tartalmaz, a levél pedig C-vitamint.
A növény vizelethajtó és étvágyjavító hatású. Fokozza a gyomor-béltraktus működését, teáját pedig hólyaghurut esetén fogyasztják. A petrezselyem a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére is ajánlják.
Erős vízhajtó és vizelethajtó hatása miatt az áldott állapotú nők a petrezselyem fogyasztását ne vigyék túlzásba.
A frissen szedett petrezselyemzöld a hazai konyha egyik legnépszerűbb ételízesítője.
A petrezselyemgyökér és annak lombja kiváló levesek ízesítésére, salátákba, köretekbe és töltelékekbe.
A petrezselyem gyökerét szintén kipréselhetjük gyümölcscentrifugán, és levét hozzáadhatjuk más zöldségek (pl. sárgarépa) és gyümölcsök (pl. alma) levéhez. Annál is inkább, mert fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomorbetegségeket és kiváló étvágygerjesztő.
Levélzetéből kiváló gyógytea készíthető, amely vizelethajtó és étvágyjavító hatású.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...