2011. február 6., vasárnap

Paradicsom

Lédús, magas cukor és C- vitamintartalmú, rendkívül egészséges.
A legújabb vizsgálatok szerint nem bizonyosodott be, illetve további kutatásokat igényel, hogy a hasnyálmirigyrák, petefészekrák esetében közvetlen jótékony hatása van-e. Közvetve azonban, az immunrendszer erősítésében, az emésztés segítésében, ásványi anyagtartalma folytán stb., vitathatatlan a pozitív szerepe.
A húsos bogyó legnagyobb része víz, az 5-6 % szárazanyag felét (3,3 %) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki.
Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne.
A paradicsom C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot, karotinból 0,82 mg-ot, E-vitaminból 0,49 mg-ot tartalmaz.
Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg, magnézium 20 mg, kalcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki.
A már említett szolaninon kívül tartalmaz még egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is.
Közvetlen fogyasztásra a teljesen beérett, ép, egészséges és vékony héjú fajták a legjobbak. Konzerv készítéséhez (befőzéshez) csak a teljesen beérett paradicsom alkalmas.
Jó salátának szeletelve (kis olívaolajjal, bazsalikommal, sóval, ecettel, netán egy kis fokhagymával), vagy mondjuk tojáskrémmel, körözöttes juhtúróval megtöltve a hidegtálak díszeként, egytál ételekkel együtt sütve, vagy a szokásos módokon paradicsomos káposztának, - krumplinak, lecsónak, levesnek, mártásnak is.
A nagy melegben a legjobb üdítő- és sportitallal felér az ízlés szerint parányi sóval, cukorral, citromlével, majorannával, bazsalikommal, rozmaringgal ízesített, behűtött paradicsomlé.
A paradicsomot a kozmetikusok is ajánlják, és nemcsak belsőleg! A benne lévő enyhe savak jótékony hatásúak, így remek arctisztító pakolásnak is használhatjuk a paradicsomszeleteket vagy a húsát áttörve készített paradicsompürét.
A be nem ért zöldparadicsomból önállóan vagy csalamádé részeként savanyúság, sőt, cukorban eltéve többfajta befőtt-különlegesség is készíthető.
Figyelem: gyomorsav túltengésben szenvedők csak óvatosan fogyasszák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...