2011. február 6., vasárnap

Meggy

Energiaértéke: 100 gramm meggy = 58-60 kcal.
A friss gyümölcs gazdag gyümölcssavakban, melyek közül kiemelendő az almasav.
Savtartalmának köszönheti, hogy kevésbé fogyasztják frissen, mint a cseresznyét, inkább főzve és befőttként kedvelt.
Savtartalma elfedi ugyani, de jelentős gyümölcscukor-tartalommal is bír.
A gyümölcs leve értékes antioxidáns színanyagokat tartalmaz, katekineket, flavonoidokat, antociánokat, kumarint.
Rengeteg A-vitamint (1000 NE). B1-vitamint (0,05 mg), B2-vitamint (0,06 mg), C-vitamint 10 mg-ot tartalmaz.
A fémek közül gazdag vasban, kalciumban (22 mg) és magnéziumban.
Található benne továbbá 19 mg foszfor.
Sok gyümölccsel ellentétben frissen fogyasztva sem puffaszt, sőt inkább enyhíti az ilyen panaszokat.
A gyümölcs leve segít emésztési zavaroknál, enyhíti a hasmenéses panaszokat, serkenti az anyagcserét, jótékony. májfunkció-zavarok esetében, vérszegénység ellen.
Gyümölcse gyulladásgátló hatású, enyhíti a hörgők gyulladását.
A termés értékes hatóanyagai az alantoin, amigdalin, aszparagin, cianidin, metil-szalicilát.
Levét a gyógyszergyártásban is használják színezőanyagnak, aromaanyagként, mellesleg pedig bizonyos esetekben segíti a hatóanyagok jobb felszívódását.
Levele és az érett gyümölcsről leválasztott, megszárított gyümölcskocsánya - vagy ahogy mindenki ismeri, szára - gyógynövényi drog.
Fő hatóanyagai a cseranyagok.
Gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó, fogyasztó hatású.
Teája kiváló köhögéscsillapító.
A gyógyteát láz és idegesség ellen is ajánlott kortyolgatni.
Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásos. Uborkaeltevéshez használják a kapor mellé. A meggy a fáról leszedve 3-6 napig tárolható hűtőszekrényben 0 °C körüli hőmérsékleten. Csak -1 °C alatt kezd megfagyni.
Bár frissen is ehető, nagy mennyiség nagy gyümölcssav-tartalma miatt hasfájást, hascsikarást okozhat.
Miután értékes színes hatóanyagai főzve, sütve is érvényesülnek, fogyasszunk belőle minél többet!
Kellemes íze van süteményekben, - főként pitékben, rétesekben, zselés gyümölcstortákban -, gyümölcslevesként, kompótként, gyümölcslének, nektárnak fogyasztva.
Friss gyümölcsjoghurtot is keverhetünk belőle.
Sokféleképpen tartósítható; mélyhűthetjük, befőttként, rumos meggynek, szörpként télire is eltehető.
Bor készíthető belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...