2011. február 6., vasárnap

Mandula

Energiaértéke:100 gramm mandula 2400-2600 kJ, 570-630 kcal.
3,5-7% vizet, viszonylag sok, 19-30% fehérjét, értékes aminosavakat, 15-16% növényi rostot, további 2-4 % szénhidrátot tartalmaz, és igen tetemes, 53-59%-os a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll.
A mandulaolaj nagyon értékes összetevője. 
A mandula jó B1-, B2- és B6- és E-vitamin (28 mg) forrás lehet. 

Ásványi anyagai közül megtalálhatunk benne:
  • rengeteg káliumot (835 mg),
  • kálciumot (252 mg),
  • magnéziumot (170 mg),
  • káliumot (835 mg),
  • foszfort (441 mg!).
Nyomelemei közül a vas, mangán, cink kiemelendő.
A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól, értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is.
Tanulmányok kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást.
Az E-vitaminban gazdag mandulaolaj kiváló bőrápoló szer. Fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni a gyorsan felszívódó olajat, amitől az puha, egészséges fényű és bársonyos lesz.
E-vitamintartalma miatt használható a napégés megelőzésére, és az enyhén napégette bőr kezelésére.
A keserűmandula emberi fogyasztásra alapvetően nem alkalmas, kisajtolt olaját a kozmetikai ipar, valamint a gyógyszeripar hasznosítja.
A mandulabél értékes belső héjával vagy anélkül egyaránt fogyasztható. A hártyaszerű maghéjtólforró vizes áztatás után szabadíthatjuk meg legkönnyebben, ha fehér mandulabélre van szükségünk.
A marcipán alapanyaga, amelyhez az aroma kedvéért kevés keserűmandulát is kevernek.
Édességek alapanyaga vagy díszítője lehet. Süteményekben, főként a piskótában tökéletesen helyettesítheti a lisztet, ami a lisztérzékenyek kedvencévé avathatja, de darálva, szeletelve díszítésre is kiváló.
Húsételeket, mandulás pulykát, halat is készíthetünk vele.
Értékes ásványi sói (kalcium, foszfor) vannak, tápláló fehérje és 50%-os olajtartalma mellett. A kozmetikai és gyógyszeripar is felhasználja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...