2011. február 6., vasárnap

Kelbimbó

Energiaértéke: 100 g konyhakész kelbimbó = 36 kcal, 4,5 % fehérjét, 85 % vizet és 4,4 % ballasztanyagot tartalmaz.
A káposztafélék általában is nagyon értékes táplálékaink, de a bimbóskel ezek közül is kiemelkedik gazdag tápértékével. 

Vitamin és ásványi anyag tartalma:
  • C-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét, (112 mg-ot) fedezi,
  • B-vitaminok,
  • K-vitamin,
  • béta-karotin,
  • valamint kálium,
  • kalcium,
  • magnézium,
  • foszfor,
  • nátrium,
  • vas,
  • kén,
  • króm.
Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van.
Főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető. Levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható.
Gasztronómiai szakemberek szerint a fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsősorban hozzá.
Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl sokat, nehogy elveszítse vitamin- és ásványi anyagtartalmát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...