Energiaértéke: 100 g konyhakész kelbimbó = 36 kcal, 4,5 % fehérjét, 85 % vizet és 4,4 % ballasztanyagot tartalmaz.
A káposztafélék általában is nagyon értékes táplálékaink, de a bimbóskel ezek közül is kiemelkedik gazdag tápértékével.
Vitamin és ásványi anyag tartalma:
- C-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét, (112 mg-ot) fedezi,
- B-vitaminok,
- K-vitamin,
- béta-karotin,
- valamint kálium,
- kalcium,
- magnézium,
- foszfor,
- nátrium,
- vas,
- kén,
- króm.
Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van.
Főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető. Levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható.
Gasztronómiai szakemberek szerint a fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsősorban hozzá.
Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl sokat, nehogy elveszítse vitamin- és ásványi anyagtartalmát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése