2011. február 6., vasárnap

Alma

Egy közepes nagyságú nyers alma 80 kalóriát, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C - vitamint biztosít. Az almában több mint 300 értékes anyag megtalálható.
A pektintartalma az, ami növeli a gyümölcs értékét. Ez a rostanyag a gyomorban megduzzad, semlegesíti a méreganyagokat, és csökkenti a koleszterinszintet. Az alma értékes tápanyagai közvetlenül a héja alatt találhatók, ezért vigyázzunk, hogyan hámozzuk.
Tartalmaz: 
  • gyümölcscukrot (8-13 %)
  • C – vitamint
  • A – vitamint
  • B – vitamin
  • Folsavat
  • Kalciumot
  • Magnéziumot
  • Káliumot
  • Ként
 
Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: 
  • rendezi a székletet (főve, párolva a hasmenésre, nyersen székrekedés ellen fogyasztható),
  • kedvező hatással van a bélflórára,
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét,
  • magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.
Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére van jó hatással.
Az alma méregtelenítő hatása a következő képp nyilvánúl meg: tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat).A fogyókúrázók egyik hasznos tápláléka, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlyfölöslegtől szabadúl meg, hanem egyben méregteleníti is a szervezetét. Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot.Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek, lekvárnak, kocsonyának, zselének stb.
Jótanácsok: 
  • a salátába használt alma barnulását késleltethetjük ha egy kis citromlét csepegtetünk rá
  • minőségét hűtőszekrényben őrzi meg legtovább, de ha nagyobb mennyiségű alma tárolásáról kell gondoskodni, akkor a hűvös, fagymentes pince a legjobb hozzá. Gondosan betakarva egy ideig az erkélyen is tárolható.
  • minél messzebbről érkezik meg hozzánk az alma, annál tovább kell tartósitani. Tehát vigyázat, az importált almák tartósitó szerrel vannak kezelve, így alaposan mossuk meg fogyasztás elött.
  • epeproblémákkal küszködők vigyázzanak, puffadást okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...